U VLOEKT NIET GRAAG, LAAT UW BLOEMEN DAT OOK NIET DOEN

Belang van kleuren

Kleuren zijn veel meer dan we op de oppervlakte zien. Daarom moeten we even een wetenschappelijke omweg nemen.

Wat wij zien als wit licht, bevat het volledige kleurenspectrum. Hoe zien wij kleuren? Simpel, een voorwerp dat bijvoorbeeld een rode kleur heeft. Absorbeert alle kleuren behalve rood. Hierdoor wordt het rood gereflecteerd op ons oog en zien we het daarom als een rood voorwerp.

Nu we dit weten kunnen we overgaan naar complementaire en contrasterende kleuren. Om het ultieme contrast te bekomen kan u de lichtste kleuren met de donkerste combineren. Dit zorgt voor duidelijke contrastranden rond uw bloemen. Dit wordt echter pas interessant wanneer we bloemen met complementaire kleuren beginnen te mengen.

Complementaire kleuren

Deze kleuren laten elkaar er mooier uitzien. Neem nu blauw en oranje. Ze staan recht tegenover elkaar in de kleurencirkel en zijn dus elkaars tegengestelden. We denken aan het logo van Fanta, Postnl en talloze anderen. Hieraan denken zou een automatische reactie moeten worden wanneer u een boeket koopt. Want het ergste waar u uw geld aan kan verspillen, is een boeket met vloekende kleuren.

Vloekende kleuren

Bijen hebben een automatisch natuurlijke selectie proces waarbij ze alleen maar bloemen bestuiven die er volgens hen mooi uit zien. Bloemen met vloekende kleuren worden niet bezocht en overleven hierdoor moeilijker. Kleurentheorie is dus wel degelijk iets natuurlijk bepaald.

Natuurlijk is dit ook cultuurgebonden, zo zien we bijvoorbeeld steeds meer combinaties van roze en oranje, terwijl dit vroeger absoluut uit den boze was. Smaken en stijlen veranderen sterk doorheen de tijd en worden beïnvloedt door allerlei factoren. Daarom is het heel moeilijk om te voorspellen wanneer welke kleuren oké of niet oké gaan zijn in de toekomst.

Bloem van de week: Eremurus

De naald van Cleopatra, ofwel de Eremurus, is een zomerbloem die naar de hemel rijkt met haar lange, sierlijke aren en bladeren. Ze wordt best niet al te diep geplant in vochtige grond om haar maximaal potentieel te ontgrendelen.

De alias van de bloem is misleidend, want haar oorsprong kan niet teruggetraceerd worden naar de Egyptische droogte, maar eerder de steppegebieden van Oost-Azië.

Ze kan bloeien in het rood, wit, roze, oranje en geel. Dit maakt haar een frisse keuze voor zomerse tijden en zorgt ervoor altijd bewonderd te worden door de toevallige passant. Wanneer u deze bloem gebruikt in uw tuin of huis, vergeet dan niet de regel van de complementaire kleuren om deze naald er nog beter uit te laten zien.

Voor meer tips over kleuren kan u naar onze website surfen: www.natuurlijkbloemen.be of mail ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groeten,

Uw Bloemblogger.